Deserturi, Reţetele mele

Prăjitura mea cu vişine

Hello! Hello! 🙂

Periodic mai împărtăşesc cu voi pe contul meu de instagram (mă puteţi urmări aici @nicoleta.stanciuca) ce mai gătesc sau ce gustări îmi prepar şi de foarte multe ori îmi cereţi să va dau reţetele. M-am decis, într-un final, să pun aici pe blog toate reţetele pe care le împărtăşesc cu voi şi care îmi aparţin în mare măsură, ca să fie pentru toată lumea.

Astăzi vă povestesc cum am făcut acum câteva zile o prăjitură cu vişine, seamănă cu o tartă dar nu este tartă dar este răcoritoare şi savuroasă. Este o reţetă super simplă pentru care folosesc ca bază o reţetă clasică de chec pe care o făcea mama.

Ingrediente:

3-400 g vişine curăţate de sâmburi

2 ouă

Jumătate de pliculeţ de praf de copt + oţet ca să îl stingem

12 linguri de zahăr

14 linguri de faină cu vârf

14 linguri de lapte

10 linguri ulei,

Coajă de lămâie, esenţa de vanilie sau ce vreţi voi să mai puneţi ca să aromaţi blatul

Pentru început, vom lua două linguri de zăhări şi le vom pune peste vişine ca să mai lase din zeamă. Dacă vişinele sunt prea zemoase, toată zeama se v-a scurge în blat şi o să iasă cleios. Le punem pentru moment deoparte şi ne ocupăm de blat.

Pentru blat, începem prin a pune cele 10 linguri rămase de zahăr peste ouă, le frecăm bine până se topeşte zahărul (puteţi să folosiţi şi zahăr pudră dacă vreţi să vă fie mai uşor), după care adăugăm aromele (lămâie, vanilie şi ce mai vreţi voi).

Pasul următor este ca peste cremă să punem cele 10 linguri de lapte şi cele 10 linguri de ulei. Punem şi praful de copt pe care îl stingem cu puţin otet (mare atenţie să stingeţi praful de copt pentru că am văzut că altfel nu iese atât de pufos blatul). Iar ultimul pas este să adăugăm cele 14 linguri de faină şi să amestecăm bine până nu mai sunt cocoloaşe.

Compoziţia ar trebui să aibă o consistenţă groasă, uşor lichidă, pe ideea să curgă dar greu.

După aceea turnăm compoziţia într-o tavă, tapetată bine peste tot cu ulei şi faină (tava mea este de 20×15 cm dacă vă interesează dar puteţi pune şi în formă de chec, cum vreţi). Dacă vreţi să puneţi într-o tavă mai mare şi să vă iasă o cantitate mai mare, dublaţi reţeta.

Apoi peste blat punem vişinele scurse de zeamă (care apropo este foarte delicioasă). Vişinele se aşează într-un strat astfel încât să acopere toată suprafaţa blatului, până nu se mai vede (aici vă puteţi juca cu cantitatea de vişine, dacă vreţi să fie un strat mai gros de vişine, puneţi mai multe, dacă vreţi să fie mai puţine, mai scădeţi din cantitatea pe care v-am spus-o).

Punem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu timp de 45-55min.

După ce aţi scos tava din cuptor, opţional (dacă vi se par prea acre vişinele) puteţi pune un strat de zahăr pudră peste ele, sau puteţi să îl lăsaţi aşa.

Prăjitura merge foarte bine cu îngheţata de vanilie lângă dacă vă place.

Sper să încercaţi reţetă şi dacă o faceţi, nu uitaţi să puneţi o poză în care să îmi daţi tag pe instagram!

Love you!

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *