Lifestyle

Ghid împotriva plictiselii, pentru când stai prea mult pe acasă #PASTILADELUNI #NUEXISTAPLICTISEALA

Traversăm cu toţii o perioadă dificilă şi cu toate că deja suntem mega-extra-arhi sătui să ni se spună “stat în casă”, “păstraţi-vă calmul”, “nu ieşiţi în aglomeraţie”, ei bine aceasta este adevărat! În perioada aceasta, din cauza riscului mare de îmbolnăvire, este cel mai bine şi mai sănătoasă pentru noi să stăm în casă, dacă se poate şi dacă nu avem treburi urgenţe de făcut prin oraş, desigur. Ştiu că nu toată lumea poate să se conformeze, că sunt persoane care datorită locului de munca sunt obligaţi să iasă din casă şi că nu au privilegiul de a lucra de acasă, dar aparent şi pentru cei care stau acasă nu este o perioadă prea fericită pentru că se… plictisesc!
Eu am învăţat în urmă cu mult timp (de la o persoană de la care nici nu mă aşteptam) că nu există plictiseală! Serios! Chiar nu există plictiseală! După ce am adoptat această teorie (un pic mai cu forţa, trebuie să recunosc), am reuşit să îmi dau seama că este adevărat! NU EXISTĂ PLICTISEALĂ!
Explicaţia este relativ simplă, minte omului este un instrument extrem de amplu şi extrem de folositor când ştii să o pui la treabă. Dacă o laşi să umble aşa creanga pe coclauri ajungi să “te plictiseşti” şi să nu îţi mai placă nimic. Dar dacă nu o laşi în pace deloc, dacă o învârti, dacă îi dai de lucru şi dacă o pui la treabă, o să rămâi surprins de cât de multe lucruri interesante poţi face şi cum trec orele şi zilele fără să îţi dai seama!
Aşa că astăzi vin să vă dau câteva idei (aparent banale) de ce să faceţi când staţi pe acasă şi ziceţi că vă plictisiţi (le pun şi eu în practică, staţi liniştiţi):

 1. Curăţenie în toată casa!
  Da, da, ştiu! Facem mereu curăţenie! Dar de câte ori nu ai amânat o curăţenie intensă, pentru toată casa, în care să schimbi mobila prin casă, să reorganizezi şi să lustruieşti bine toate colţişoarele frigideului pentru clasicul “n-am timp de asta acum”? Ei uite că acum ai timp! Dacă îţi pui şi puţină muzică pe fundal, cu un pic de voinţă şi un pic de perseverenţă, o să îţi dai seama că nu ai suficient timp într-o zi pentru a-ţi curăţa toată casa! Şo go on că tot o dăm în fiecare an cu “curăţenia de primăvară”!
 2. Decluter intens… da’ din ăla super intens!
  Din nou te întreb, de câte ori ai zis că o să sortezi toate chestiile adunate în sertare, şifonierul, produsele de makeup (ha! V-am luat-o înainte! Eu am deja clip cu asta – apasă aici), toate acele lucruri pe care le ţii de ani de zile adunate şi de care ai zis că nu ai suficient timp să le sortezi? Ei, uite că a venit momentul în care ai timp! Acum ai timp destul să treci prin fiecare sertărel, să umbli prin fiecare cutiuţă ascunsă, să cotrobăi după toate lucrurile împrăştiate şi să le sortezi! Nu mai ai ce scuze să inventezi că doar spuneai că nu ai suficient timp până acum!
 3. Yummy, ymmy in the tummy!
  Acum că ai făcut curăţenie şi că toată casa sclipeşte, hai să facem dezordine la loc ca să ai ce face şi în zilele viitoare că nu ştim cât se prelungeşte statul acasă 😀 . Profită de momentele astea pentru a găti mai mult (mai ales dacă faci parte dintre românii care şi-au făcut provizii intense, nu ar trebui să ai probleme), aşa că profită de ocazie să găteşti ceva bun împreună cu familia şi să vă adunaţi toţi în jurul unei mese calde făcută în casă de voi toţi. Asta nu numai că vă dă de lucru (mai ales cu spălatul vaselor 😛 ), dar vă şi aduce împreună, aveţi activităţi comune, vorbiţi, împărtăşiţi impresii. De când nu ţi-ai mai văzut părinţii pentru că erai cu nasul în telefon?
 4. Petrece timp cu familia dar nu îi sufoca
  O mare problemă care poate apărea în momentul în care ne înghesuim cu toţii este că ne putem simţii sufocaţi de ceilalţi. Este bine ca măcar 3-4 ore pe zi să stai cu familia, cum ziceam să gătiţi sau să faceţi alte activităţi comune, dar dacă staţi pre mult unii pe capul celorlalţi o să fie o problemă că ajungeţi să nu vă mai suportaţi şi o daţi în cealaltă extremă. Aşa că vă recomand să încercaţi să aveţi şi activităţi pe care să le faceţi singuri, ca să nu suferiţi de “febra înghesuielii”.
 5. Grădinăreşte sau ieşi în aer liber
  Izolarea asta nu presupune să stai 24 din 24 în casă şi nici să nu deschizi geamurile de frica virusului. Dacă nu eşti carantinat, izolarea presupune o detaşare de mulţime, de aglomeraţie, de locurile în care ai posibilitatea să te infectezi mai uşor (cum ar fi magazine sau mall-uri). Aşa că dacă nu eşti carantinat şi ai posibilitatea să ieşi în aer liber, fă-o! Dacă stai la curte, încearcă să pregăteşti curtea pentru primăvară (şi la capitolul ăsta chiar nu ai cum să te plictiseşti), pregăteşte pământul pentru flori, fă curăţenie, tunde pomii, pregăteşte-ţi ghivecele şi încearcă să te mişti.
  Dacă nu stai la curte dar poţi ieşi pe terasă blocului sau într-un parc fă-o atâta timp cât nu e aglomerat, cât nu sunt oameni prea mulţi prin zona respectivă. Prin plimbare prin parc (repet) a nu se înţelege plimbare prin mall sau pe la magazine.
 6. Sport poţi face şi de acasă
  Să ştiţi că nu aveţi nevoie de o sală ca să faceţi sport. Astea sunt fiţe! Este chiar recomandat ca într-o astfel de perioadă să faceţi sport şi să vă mişcaţi. Ajută la combaterea plictiselii şi de asemenea îţi pune mintea la lucru. Dacă stai toată ziua tolănit ca pisica mea pe canapea şi te uiţi la filme, după două săptămâni, îţi garantezi că te ridici cu cel puţin 8-9 kg în plus. Chiar vrei asta? Dacă nu ştii ce să faci, ai o mulţime de opţiuni la dispoziţie pe internet, ai o paletă atât de largă de exerciţii, încât o să îţi dai seama că dai banii degeaba la sală.
 7. Ştii că aveai un hobby?
  Când desenez sau fac orice are legătură cu multitudinea mea de hobby-uri, toată lumea mă întreabă “vai da’ cum de ai atâta timp?” şi răspunsul este simplu “nu mă plictisesc!”. Ştii că aveai şi tu un hobby de care voiai să te apuci şi pentru care nu ai găsit niciodată timp? Ei uite că acum e momentul! Ai ocazia să încerci orice hobby vrei pentru că ai destul timp la dispoziţie Sunt atât de mult lucruri pe care le poţi face dacă vrei să îţi ocupi timpul! Să desenezi, să pictezi, să împleteşti brăţări, să scrii, să faci decupaje, sa faci DIY-uri. Şi dacă nu ai un hobby şi nu ştii ce îţi place, încearcă din toate până îl găseşti pe acela care să ţi se potrivească. Rolul unui hobby este de a-ţi ocupa mintea, de a crea ceva care să îţi producă satisfacţie fără să aştepţi nimic în schimb! Ia încearcă să vezi ce frumos şi relaxant este!
 8. Citeşte!
  Ştii că pe noptiera ta erau vreo trei cărţi începute pentru care “nu ai avut timp” ca să le termini? Ei uite că ai acum! Vezi că mai erau şi vreo patru, cinci cărţi prin living pe care nu le-ai citit şi pe care le dai de colo-colo pentru când o să ai timp. Ei uite că acum ai timp! Nu îţi place să citeşti? Dar de unde ştii? Ai încercat? Poate că nu ai încercat cu cărţile potrivite. Poate nu ai început de unde trebuie. Ia mai dă-i o şansă acum! Şi îţi mai spun un secret: cititul îţi menţine creierul în viaţă! Adică dacă citeşti, îţi scad şansele de a te prosti sau de a dezvolta afecţiuni care îţi omoară creierul!
 9. Filme şi seriale
  Netflix să trăiască şi internet să avem ca opţiuni sunt destule pentru toată lumea! Ştiu că asta este prima opţiune a multora când vine vorba să stea acasă, să se tolănească pe canapea şi să se uite la seriale dar eu vă propun un joc. Vă propun să vă limitaţi accesul la filme şi la seriale la maxim 4-6 episoade pe zi (e mult, credeţi-mă e foarte mult, asta poate însemna 6 ore din ziua voastră) şi în restul timpului dedicaţi-vă oricăror altor două puncte din această listă! Da, aţi citit bine! Pe lângă uitat la seriale constant, încercaţi să mai faceţi şi alte două puncte din lista asta într-o zi şi garantat nu vă plictisiţi! Aşa vă menţineţi interesul activ pentru serialul pe care il vizionaţi dar mai faceţi şi altceva şi nu vă treziţi la final de “perioada de stat în casă” cu 9kg în plus. Şi ca să fie şi mai interesant, variaţi cele două puncte în fiecare zi.
 10. Transformă-ţi serile în seri de SPA
  Acum că tot ai timp din belşug, poţi să faci din fiecare seară o seară de SPA. Poţi să mergi cu epilatul prin zonele pe care cu alte ocazii le amâni pentru că nu mai ai timp, poţi face băi lungi, pune-ţi măşti şi fă-ţi peeling-uri. Dar fă totul cu atmosfera şi cu entuziasm, încearcă să faci din fiecare mască şi fiecare fir de păr executat un moment special, un moment de răsfăţ pentru tine.

Eu cred că acesta este momentul în care Universul ne dă acel timp după care plângem de fiecare dată când amânăm ceva. Acum este momentul acelor lucruri pe care voiam să le facem de mult dar nu ne găseam timp şi energie pentru ele. Este timpul lor şi cumva ar trebui să privim toată această perioadă că pe ceva frumos, ca pe o şansă de a ne reîntoarce la sine. Câtă vreme nu se pune problema de ceva grav, eu zic că trebuie să fim mulţumiţi şi fericiţi ca în sfârşit AVEM TIMP!

Şi vă provoc pe toţi să veniţi pe contul meu de instagram @nicoleta.stanciuca şi să-mi daţi un tag cu #NUEXISTAPLICTISEALA în care să îmi arătaţi ce faceţi voi în perioada aceasta ca să nu vă plictisiţi şi mai ales m-aş bucura să văd câte din lucrurile pe care le-aţi amânat până acum sunt băgate în seamă şi aveţi timp de ele.

Vă pup!

Tagged ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *