Lifestyle

FAMILIE DE SĂRBĂTORI #PASTILADELUNI

Săptămâna aceasta suntem în focurile pregătirilor pentru Paşte (asta dacă nu l-aţi sărbătorit, în cazul ăsta norocul vostru!) şi pe lângă toată agitaţia cu pregătirile se adaugă de cele mai mule ori şi o tensiune pentru că sărbători = familie = de cele mai multe ori întâlniri cu persoane din familia noastră cu care nu ne înţelegem şi pe care nu le plăcem.

Azi vreau să dezvoltăm puţin subiectul pentru că aud mult prea des replica “sărbătoarea asta o să fie distrusă pentru că o să fie X sau Y acolo”.

Aşa cum v-am zis şi într-un clip mai vechi, nu ne alegem familia, nu ne alegem felul în care se comportă sau reacţionează alţi oameni dar ne putem alege felul în care reacţionăm noi la ce se întâmplă în jurul nostru şi la cum îi percepem pe ceilalţi oameni. Da, poate ni se pare că nu ştiu ce unchi îndepărtat are un comportament deplasat sau că cumnată (o doamne cumnatele sunt un subiect interminabil) este o necioplită şi nu ştie să se comporte în public, sau poate copiii verilor noştri sunt prost crescuţi şi părinţii lor nu iau nici o atitudine, dar felul în care alegem să reacţionăm la toate astea depinde de noi.

Da, poate avem parte de întâlniri la care considerăm că anumiți membri ai familiei noastre nu respectă aceleași standarde morale și etice pe care le avem noi dar trebuie să ne gândim că nu suntem toți la fel și că nu putem trăi toți după aceleași reguli. Poate copiii vărului sunt neastâmpărați, obraznici și gălăgioși dar el consideră că le oferă libertate de exprimare și că de fapt noi avem o atitudine prea închistată. Ce vreau să spun este că nu putem controla pe toată lumea și nu avem cum din aceste reuniuni mai mult sau mai puțin plăcute să ținem totul în echilibru. Fiecare om este responsabil de deciziile lui și prin urmare și noi. Grija cu care ne comportăm noi este o carte de vizită a noastră, nu a celor din jur și prin urmare și felul în care reacționa la cei din jurul nostru este tot responsabilitatea noastră.


Gândiți-vă la următorul scenariu: la o astfel de adunare vine acea nenorocit de cumnata pe care noi nu o suportăm și pe care ai fi vrut cu tot din adinsul să o lași pe dinafară invitaților dar nu s-a putut. Ea nu te suportă, tu nu o suporți. Vă ignorați o bucată bună de timp până una din voi (sau chiar amândouă) se apropie de linia aia fină a alcoolemiei care delimitează lucrurile statice de cele care încep din senin să se miște, și acum armată cu ceva curaj suplimentar, începi să îi arunci critici și reproșuri, ea răspunde la fel și în mai puțin de câteva clipiri ajungeți la o ceartă demnă de caricaturi (sau chiar la o scărmăneală zdravănă, că s-au văzut destule cazuri). Rezultatul, tu te cerți cu toate rudele, toate rudele se ceartă între ele, lumea începe să nu își mai vorbească cu anii și ranchiună și ură se tot propagă. Ba mai mult, încep să se facă și calcule pe al colţul străzii, /al blocului și să se parieze care e mai țață dintre voi. Evident că am exagerat puțin acest scenariu, deși la câte am văzut… cred că am unele și mai spumoase care ar putea rivaliza cu asta.


Dacă vrei să dai dovadă de educație și tact, eu cred că este mai simplu și mai sănătos să nu te cobori la nivelul omului pe care îl consideri nedemn de ocazia respectivă, deși… toți avem o hibă dacă e să fim sinceri. Coborându-te la nivelul unui astfel de personaj nu vei realiza nimic, decât că ești la fel ca el. Și atunci ce îți dorești, să se facă o diferență între tine și omul respectiv, sau să fii pus în aceiași oală?!\


Prin urmare, când vine vorba de adunări de familie, indiferent de ocazie, în momentul în care dai de persoane care nu îți sunt simpatice, care crezi că au un comportament neadecvat pentru ocazia respectivă, fii tu cel cu o doză mai mare de maturitate și nu te angrenaj în critici, bârfe și discuții cu sau despre acea persoană. Adu-ți aminte că tu ești responsabil/a de felul în care reacționezi la lucrurile din jurul tău și prin urmare nu îți strica ziua încercând să îi îndrepți pe alții. Nu avem control asupra oamenilor și nu îi putem obliga să fie ca noi.


Pentru sărbători în liniște, eu zic că e mai bine să apelezi la tact și elegantă, te scutește de multe!

Tagged , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *