Lifestyle

EFECTUL BULGĂRELUI DE ZĂPADĂ #PASTILADELUNI

Ştiţi că dacă iei un bulgăre de zăpadă şi îl tăvăleşti prin zăpadă, adună din ce în ce mai mult material şi ajunge dintr-un bulgare pe care îl ţineai în mâna să ai un bolovan din ce în ce mai mare de zăpadă? La fel e şi cu oboseala!

De multe ori mi-am pus întrebarea: de ce oare oamenii sunt aşa de ursuzi şi irascibili şi mai ales în momente în care nu ar trebui? Adică de dis de dimineaţă de la prima oră, până la cea mai târzie oră din noapte, ai mai multe şanse să dai de oameni morocănoşi decât de pureci pe un câine al străzii? Hai să zicem că seara ar mai avea o scuză, dar dimineaţa la prima oră când ziua încă nici un a început, ce scuză mai au?

Multe luni în şir am stat şi am studiat oamenii din jurul meu, de pe stradă, din metrou (oh acolo e mult material de studiu!), de la magazin, din staţia de autobuz, în fine aţi priceput ideea, de peste tot, în căutarea unui răspuns solid care să stea în faţa tuturor argumentelor pe care le-aş putea găsi. Nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că devenisem subiectul propriului meu studiu şi asta fără să îmi dau seama…
În ultima vreme viaţa mea a devenit din ce în ce mai agitată şi mai haotică. Lucrurile pe care voiam să le fac erau din ce în ce mai des lăsate de o parte, lucrurile pe care trebuia să le fac erau din ce în ce mai multe şi parcă în mod constant cineva îmi derula viaţa pe repede înainte fără să mai pot controla ceea ce se întâmplă. Timpul parcă s-a comprimat şi de dimineaţă de la 5 00 de când mă trezeam (că ştiţi că eu mă trezesc la ore din astea extreme 😀 ), până seara când ajungeam să pun capul pe pernă, total era o cursă absurdă contra timpului. Şi proporţional cu toate lucrurile pe care le aveam de făcut scădea şi numărul orelor dorite şi a unei rutine care mie îmi plăcea foarte mult şi care îmi dădea siguranţă, şiii ce să vedeţi deveneam din ce în ce mai irascibilă şi mai morocănoasă! Opaaaa!! Păi chiar asta era ceea ce îmi doream să descopăr!
Deci (fără deci), STRESUL şi OBOSEALA contribuie la o schimbare majoră de atitudine şi oamenii devin din ce în ce mai puţin atenţi la ceea ce li se întâmplă.


SOLUŢII?!
Ar fi multe de zis şi de făcut în acest sens şi sunt o mulţime de articole şi studii care vin cu soluţii dar la fel de bine ştiu că nu avem timp şi că bla şi bla şi bla bla bla.
1. Prima soluţie ar fi să îţi iei câteva zile libere de la birou sau de la locul de muncă. Da, ştiu că se surpă jumătate din companie şi că se dărmă jumătate din Univers dacă un eşti tu la muncă, dar pentru sănătatea ta mentală, crede-mă pe cuvânt că ai nevoie să îţi iei aceste zile ca să te linişteşti. Dacă ai ajuns în punctul în care nu mai poţi respira din cauza stresului (ca mine) e clar că ai nevoie de zilele astea.


2. Închide-ţi telefoanele! Da, aşa cum vezi! Închide telefoanele şi ascunde-le bine pe parcursul acestor zile pentru că altfel nu vei putea să te recuperezi. Eu am ajuns în punctul în care îmi vine să vomit când aud telefonul sunând sau că scoate şi cel mai mic sunet, prin urmare e clar că trebuie să iau măsuri! Off şi îmi plac reţelele sociale la nebunieeee! 🙁

3. Fă NIMIC! Exact! Dap! Pentru câteva zile nu face nimic! Ştiu că ai o listă kilometrică, cu o mulţime de lucruri pe care trebuie să le faci, dar încearcă să te opreşti şi să nu fai nimic pentru câteva zile. La mine a fost teribil in primenele 3-4 zile, mai mult în primele 3, că în a patra am început să scriu ceea ce înseamnă că am reuşit s ama concentrez pe un singur lucru mi mult de treizeci de minute (încă un lucru de care un v-am zis, o mare problemă pe care o aveam din cauza stresului era că nu puteam sa ma concentrez asupra lucrurilor pe care le aveam de făcut, mă simţeam presată de un deadline care de multe ori nici un era acolo şi nu mai puteam sa ma concentrez pe ce aveam de făcut). Anxietatea mea a ajuns la cote uriaşe, deoarece mintea mea stătea şi ţopăia în faţa listei cu lucruri pe care le aveam de făcut, iar eu stăteam impasibilă şi mă uitam la mintea mea cum se dădea de ceasul morţii. Asta a ţinu, cum ziceam, cam trei zile după care s-a calmat şi am început să mă concentrez pe ce vreau să fac mai departe şi cum să îmi reintru în ritm.

4. Fă-ţi o rutină de relaxare, da ştiu că nu ai timp şi ai treabă şi lista aia şi toate cele dar… eşti în concediu! Îţi aminteşti? Păi profită ca să îţi refaci dispoziţia, mintea şi de ce nu trupul. Fie a asta înseamnă să faci o baie lungă sau să iţi programezi o şedinţă la SPA, fie că îţi place să coşi sau să râcâi iarba în grădină, găseşte ceva care să te relaxeze şi să îţi distragă atenţia de la ce ai de făcut şi de la ce îţi provoacă atâta stres.

5.Reintră în programul tău normal cu un plan. Pentru că zilele libere un pot ţine la nesfârşit, încearcă să îţi reiei activităţile cu un plan. Fă o listă cu toate lucrurile pe care le ai de făcut şi care pentru tine sunt o sură de stres şi încearcă să faci un plan de atac ca să nu mai ajungi în punctul în care nu mai poţi respira din cauza stresului ca mine.

Ar mai fi multe de zis şi de dezbătut dar nu aş vrea totuşi ca postarea asta să fie mai lungă decât Nilul şi nici nu cred că aveţi timp de aşa ceva. Aş vrea să îmi spuneţi doar dacă şi voi vă simţiţi presate uneori de stres şi de lucrurile care vă vin ca o avalanşă să le rezolvaţi şi cum reuşiţi să ieşiţi din etapele astea stresante.
Să aveţi o zi şi o săptămână minunată!
Love you!

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *