Fashion

ISTORIA MODEI – 1900 – 1910

În ultima vreme m-a trăznit rău de tot un chef de a studia moda în profunzimea ei şi de a diseca stilurile marilor personalităţi care au marcat în mod special sec. XX.

Nu mă înţelegeţi greşit, mereu am fost pasionate de haine şi de istoria lor, rădăcinile inspiraţiilor din zilele noastre şi multe alte chestii legate de toalete şi briz brizuri. Dar de data asta, vreau să luăm împreună, pe decade, fiecare părticică a modei şi fiecare stil în parte şi să îl “aprofundăm” cum ar spune unii din profesorii mei.

Personal văd modă ca pe ceva fascinant, un ansamblu de elemente care constituie expresivitate, rafinament, stil dar care trebuie să implice şi lucruri practice că deh, oameni suntem, şi trebi avem! Nu o să vă vorbesc momentan despre ce îmi place mie sau nu, despre stilul meu sau unde vreau să evoluez (atacăm şi subiectele astea staţi liniştite, dar cu altă ocazie), ci vreau să vorbim despre lucrurile interesante din fiecare decadă a sec. XX (în mod special) şi poate aşa aflăm lucruri noi.

1900 – 1910

Prima decadă a sec. XX, trebuie să recunoaştem că este încă profund marcată de ce se întâmpla în secolul anterior, care a fost foarte influenţat de epoca victoriană. Însă, cu toate că se mai regăsesc elemente din perioada aceia, nu trebuie să uităm că Europa, în mod special, trecea printr-o transformare fabuloasă care avea să schimbe atât cursul istoriei cât şi al modei, şi mă refer aici la Marea Revoluţie Industrială.

Prin urmare, asta s-a reflectat şi asupra materialelor cu care oamenii se îmbrăcau dar şi a croielii. Materialele erau din ce în ce mai bine lucrate, ţesăturile mai fine şi mai uşor de lucrat, iar “prepararea” hainelor începea să devină mai sofisticată (nu că până atunci nu ar fi fost, doar că hainele frumos croite şi din materiale de calitate erau rezervate strict persoanelor de rang înalt şi cu foarte mulţi bani, acum ajung şi la îndemâna oamenilor de rând).

În ce le priveşte pe doamne, prima decadă a sec. XX a presupus o simplificare uşoară a rochiilor, căci Doamne fereşte să vezi vreo femeie în pantaloni la momentul ăla. Practic rochiile nu mai aveau atâtea straturi pe dedesubt şi erau ceva mai mulate pe corp. Talia foarte bine marcată, puţin coborâtă, ca să accentueze zona de deasupra şoldurilor şi obligatoriu trebuiau sa aibă o uşoară trenă. Principiul era simplu, femeile bogate şi de rang înalt aveau o mică trenă la rochii, cele de rând nu.

Rochiile din această perioadă erau mai “îndrăzneţe” din cauza volanelor care erau puse pe la mâneci, umeri, decolteu şi pe unde mai dădea Domnu’!

                                                                                Rochie de la inceputul lui 1900

 

                    Rochie de vară de la
                      jumătatea anilor 1900

Un accesoriu extrem de important era pălăria care venea în completarea unei rochii. Era de neconceput ca o doamnă sau domnişoară a vremii să iasă din casă fără acest accesoriu! Pălăriile erau destul de mari, având boruri generoase dar ondulate şi bogat împodobite cu flor, funde, pene şi ce orătănii mai găsea omu’ pe lângă casă. Pălăria la rândul ei era un element de distincţie al rangului, cu cât era mai mare şi mai împopoţonată povestea, cu atât madame era mai importantă.

Alte două accesorii nelipsite la ieşirea din case a unei doamne erau umbrelă, fie ea de dantelă sau cu rol practic, şi mănuşile care la fel variau ca proprietate termică în funcţie de sezon.

Când doamnele vreau să iasă din casă pe timp de ploaie sau în sezonul rece, se acopereau cu o mantie, amplă. de culori închise şi de cele mai multe ori fără glugă. Încă nu era acceptabil să poarte o femeie palton, mantia fiind un element vestimentar rămas din secolul anterior. Au renunţat, însă, la glugă pentru a-i aduce o doză avangardism.

Coafura doamnelor la vremea aceea era ceva extrem de modern şi sofisticat, un coc din bucle prins cu ace de păr ce puteau cuprinde tot felul de elemente decorative. Dacă vorbim de o domnişoară, era acceptabil ca aceasta să poarte perle, fundiţe, flori în părul ei şi chiar să lase câteva onduleuri (pe care apropo, m-a învăţat bunică-mea cum să le fac) să-i cadă pe lângă coc. Ceva în stilul “sărmăluţelor” de care râdem noi azi. În cazul unei doamne mai în vârstă, soţie, mamă şi generalul unei case, treaba era mai serioasă. Aparenţele acesteia trebuiau să denote rafinament şi elegantă, aa ca perlele nu le găseai decât la gâtul doamnei sau în urechi, iar părul era lăsat mai simplu, fără prea multe briz brizuri.

1900 – 1910 Mens Fashion

În ce îi priveşte pe bărbaţi, lucrurile au stat destul de simple, marea schimbare care s-a realizat la începutul sec. XX a fost scurtarea jachetelor (sacourilor), şi rotunjirea marginilor acestora. Erau extrem de populare redingotele (nişte sacouri mai lungi, cam 3/4) şi evident jobenele. Era acceptabil pentru un bărbat, de regula mai de seamă, să poarte joben şi pe timpul zilei, nu doar seară sau la evenimente importante.

Pantalonii erau mai bine croiţi, drepţi şi fără exces de material în partea inferioară. Erau obligatorii pentru un bărbat care se respectă, accesorii cum ar fi bastonul, o batistă, mănuşi din piele pentru ieşirile afară, pălăria (aici aveau posibilitatea să diversifice), ceasul de buzunar şi în cazul în care era necesar, monoclu.

De remarcat că spre deosebire de doamne, majoritate bărbaţilor optau pentru costume în culori deschise, de la toate variaţiunile de bej şi crem posibile până la griuri spălăcite, Doamnele în general optau pentru nuanţe ceva mai închise ale rochiilor, în special dacă erau căsătorite (statutul marital era un element hotărâtor în foarte multe aspecte ale vieţii la momentul respectiv), încercând să denote sobrietate şi un aspect rezervat.

Un alt element profund exploatat de bărbaţi la momentul respectiv au fost favoriţii, în special de bărbaţii mai în vârstă, cu un statu social mai înalt.

Cam atât pentru moment despre modă şi portul primei decade a sec. XX! Dacă vă este greu să vă imaginaţi cum se purtau oamenii la vremea aceia şi cum arătau în realitate, amintiţi-vă de piesele lui Caragiale, care ilustrează perfect acea epocă (că doar dehhh, de acolo venea nenea Iancu). Mie mi se pare o perioadă cu un farmec aparte, deosebită de ce fusese până atunci dar nu suficient de îndrăzneaţă ca să rupă legăturile cu epoca victoriană şi ce se întâmplase în avans. De asemenea este de remarcat importanţa pe care o jucă statutul marital şi social la vremea respectivă si cum hainele veneau să întărească acest statut.

Vouă cum vi se pare această decadă şi dacă ar fi posibil, v-aţi întoarce în timp să purtaţi astfel de haine şi să vă comportaţi în felul cerut de şo

Tagged , ,

4 thoughts on “ISTORIA MODEI – 1900 – 1910

  1. Un articol savuros abundent in informații.. deși nu s o mare Fashion ista acest articol a fost un deliciu.. nu strica sa mai ai habar și de alte lucruri ca de ex de moda și istoria ei. Îmi place seria cât despre faptul ca ziceai ca ai fi vrut sa faci o serie de video-uri cu treaba asta mie mi ar plăcea sa o faci vorbind și exemplificând cu poze toată treaba.. îmi place sa te ascult și cred ca felul tău de a te explica e pe placul meu .. nah zic și eu nu ma pricep la yt și la ce presupune filmarea unei astfel de serii fie și doar cu poze ca recuzita cu siguranța o munca asidua. 👍😘😘😘 bun articol Și bune informații sper sa prindă ca ar fi păcat sa nu😘😘😘

    1. Multumesc draga mea! Ma gandesc la clipuri, stai linistita, fac eu cumva sa le dau de capa! Intr-un viitor nu foarte indepartat sper sa pot face si o serie din asta pe yt si ceva mai complexa, nu doar cu poze, dar pana atunci ne concentram pe articole. Te pup si multumesc mult ca ai trecut pe aici!!!

  2. Superb articolul…..mia placut foarte tare si ma fascinat….am luat informatii pentru niste postari pe instagram si am pus in descriere linkul de unde le-am luat sper ca nu e cu suparare….articolul e suoerb ai facut o treaba minunata

    1. Multumesc foarte mult!!! Ma bucur tare mult ca ai gasit ceva ce sa te ajute. Te pup!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *